Protestantse Kerk Bloemendaal-Overveen

Home Nieuws Van de predikant

Van de predikant

E-mailadres Afdrukken

Uw nieuwe predikant is stukje bij beetje uit zijn verhuisdozen aan het kruipen. We kijken terug op een werkelijk hartverwarmende aankomst hier in Bloemendaal en Overveen. Wat een hartelijk welkom viel ons ten deel tijdens de feestelijke intrededienst! Veel dank daarvoor! We kijken ook vol verwondering om ons heen, hier in deze prachtige omgeving. Het is voor mij een bijzondere gang geweest om afscheid te nemen van een gemeente waar ik als voorganger intens bij betrokken was en om nu hier bij u te mogen beginnen. Het heeft ons vanzelfsprekend veel gedaan, maar ook weer opnieuw bepaald bij het bijzondere ambt van de predikant als voorbijganger.

Het is bijzonder om te merken hoe de gemeente hier verlangt naar een nieuwe start en tegelijk ook de behoefte uitspreekt aan een nieuwe oriëntatie op de inhoud.

Dat was hetgeen me direct aansprak in de eerste gesprekken die ik hier had. Van harte hoop ik hierin uw voorganger te mogen zijn. Want dat is precies ook wat mijn hart heeft. De kerk als instituut is bepaald geen vanzelfsprekendheid meer deze dagen. Daar kunnen we heel treurig over doen, maar we kunnen dit ook zien als een geweldige uitdaging. Want juist als de vanzelfsprekendheid verdwijnt, nemen de vragen toe. Waarom zijn wij eigenlijk kerk? Wat maakt de kerk tot kerk? Wat was haar oorsprong? En op welke wijze kunnen wij de kerk weer een plaats van betekenis laten zijn in deze tijd? Ik geloof dat hier geweldig veel kansen liggen.

Op allerlei fronten in onze samenleving klinkt er een roep om inhoud en nieuwe inspiratie. De rijke bijbelse traditie van verhalen die gaan over de meest wezenlijk vragen van het menselijk bestaan is een schat die ons is toevertrouwd. Aan ons als gemeente de taak om die schat vruchtbaar te maken voor de tijd waarin wij leven!

Deze eerste periode is meteen al zeer intensief, omdat er ingrijpende beslissingen genomen zijn. Met name op het gebied van ‘de gebouwen’ is veel te doen. Een gang die ook veel emoties zal oproepen. Wij staan met elkaar voor de grote taak om te doen wat nodig is om optimaal kerk in Bloemendaal en Overveen te kunnen zijn. Na een heel zorgvuldig proces onder leiding van de kerkenraad en Otto Sondorp is een heel aantal lijnen helder uitgezet.

En nu komt het erop aan om al die zaken rondom onze gemeente zo te herschikken dat we de goede voorwaarden kunnen scheppen om dat te doen waartoe wij als kerk geroepen zijn. Telkens ook weer in het besef dat de kerk niet zomaar een club is die je kan bestieren, maar een zaak die gedragen wordt door een geheim dat groter is dan ons hart. Dus ook in de komende tijd van opbouw en plannen uitvoeren zullen we steeds weer even pas op de plaats moeten maken om ons dat geheim te binnen te brengen. Ik verheug me er dan ook over dat we met bijvoorbeeld het Meelezen op woensdag al een beetje begonnen zijn. Geen vergadering, maar een gesprek over de vraag wat dat verhaal van de komende zondag bij ons allemaal oproept en waarin het ons richting zou kunnen wijzen in ons persoonlijke leven gecombineerd met de grote vragen van deze tijd. Ik verheug me erop om de komende tijd kennis te maken met wat hier allemaal gebeurt op dat gebied. Spannend ook om met elkaar na te denken over de rol die bijvoorbeeld Radio Bloemendaal gespeeld heeft, speelt en hopelijk ook zal mogen gaan spelen in de tijd die voor ons ligt.

Maar eerst leven we toe naar het Kerstfeest. Een voor velen vaak drukke periode, maar ook een tijd van bezinning. Wat heeft dat wonderlijke verhaal over dat kind waarin de hemel open gaat ons vandaag te zeggen? En hoe zou dat verhaal een rol van betekenis kunnen spelen in ons leven? Ik zie er naar uit om samen met u dat geheim opnieuw op te diepen. En in de tussentijd moet u mij vooral niet willen sparen. Als er iets is waarover u mij zou willen spreken, neem dan gerust de vrijmoedigheid mij te benaderen. Ik wil er graag voor u zijn.

Van harte een gezegende Kerstmaand toegewenst!

Ad van Nieuwpoort

Laatst aangepast ( donderdag 20 december 2012 18:31 )